en
en
Pappradelle z zielonymi szparagami, pomidorkami oraz peperoncino
Składniki
  • 180g makaronu pappradelle
  • 240g pomidorków koktajlowych
  • 220g zielonych szparagów
  • 20g Parmigiano Reggiano
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 suszone papryczki peperoncino
  • grubo zmielony czarny pieprz do dekoracji
Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron pappardelle i gotuję do momentu al dente.

 

Szparagi płuczę zimną wodą, odłamuję zdrewniałe końce i kroję na 1,5 centymetrowe odcinki. Pomidorki koktajlowe również płuczę wodą i kroję na pół.

 

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojony czosnek i rozkruszone w palcach papryczki peperoncino. Po chwili dodaję pokrojone szparagi i mieszam całość. Następnie dodaję pokrojone pomidorki, lekko je solę i znów mieszam. Czekam aż pomidorki zaczną puszczać trochę soku i dodaję 1/3 startego sera.

 

Ugotowany makaron, prosto z wody, przekładam na patelnię szczypcami i mieszam dokładnie z resztą składników. Teraz ścieram znów trochę sera i wyłączam grzanie.

 

Gotowe danie przekładam na talerze, dekorując świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startym Parmigiano Reggiano.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby w warunkach domowych.

 

Jeśli przewidujesz przystawkę lub danie pierwsze zmniejsz ilość makaronu do 80g na osobę i dodaj odpowiednio mniej składników.