- 180g makaronu pappradelle
- 240g pomidorków koktajlowych
- 220g zielonych szparagów
- 20g Parmigiano Reggiano
- sól
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 suszone papryczki peperoncino
- grubo zmielony czarny pieprz do dekoracji
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron pappardelle i gotuję do momentu al dente.
Szparagi płuczę zimną wodą, odłamuję zdrewniałe końce i kroję na 1,5 centymetrowe odcinki. Pomidorki koktajlowe również płuczę wodą i kroję na pół.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojony czosnek i rozkruszone w palcach papryczki peperoncino. Po chwili dodaję pokrojone szparagi i mieszam całość. Następnie dodaję pokrojone pomidorki, lekko je solę i znów mieszam. Czekam aż pomidorki zaczną puszczać trochę soku i dodaję 1/3 startego sera.
Ugotowany makaron, prosto z wody, przekładam na patelnię szczypcami i mieszam dokładnie z resztą składników. Teraz ścieram znów trochę sera i wyłączam grzanie.
Gotowe danie przekładam na talerze, dekorując świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startym Parmigiano Reggiano.
Proporcje na 2 dorosłe osoby w warunkach domowych.
Jeśli przewidujesz przystawkę lub danie pierwsze zmniejsz ilość makaronu do 80g na osobę i dodaj odpowiednio mniej składników.