en
en
Pappardelle z pieczarkami, rozmarynem i oliwą truflową
Składniki
  • 160g makaronu pappardelle
  • 6 pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków rozmarynu
  • 3-4 łyżki oliwy truflowej
  • 20-25g parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.

 

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wsypuję pokrojony czosnek oraz kilka listków rozmarynu. Mieszam uważając, żeby czosnek się nie przypalił i dolewam 2 łyżki oliwy truflowej. Po chwili dodaję pokrojone pieczarki i posypuję je solą. Całość krótko smażę na patelni sprawdzając smak pieczarek – czy są wystarczająco słone i czy nasiąkły oliwą truflową.

 

Ugotowany makaron, prosto z wody, przekładam na patelnię, za pomocą szczypców. Łączę go ze składnikami na patelni, posypuję częścią startego parmezanu i polewam oliwą truflową. Na koniec dodaję kilka listków rozmarynu i wyłączam grzanie.

 

Gotowe danie przekładam na talerz, ozdabiam startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.

 

Ważne, aby pieczarki były świeże, białe i jędrne. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze.

 

Najszlachetniejsza będzie tu oliwa z białą truflą, ale z czarną też może być.