- makaron pappardelle
- biała trufla – oczywiście najlepiej świeża, ale wystarczy ze słoiczka marynowana w oliwie z oliwek (1 łyżeczka na osobę)
- natka pietruszki
- czosnek
- oliwa z oliwek
- śmietana 36%
- sól
- grubo zmielony pieprz
- gałązka lawendy do ozdoby
Makaron pappardelle wrzucam na gotującą się osoloną wcześniej wodę i gotuję, aż będzie al dente.
W czasie kiedy gotuje się makaron – na ciepłą patelnię z oliwą wrzucam drobno pokrojony czosnek i energicznie mieszam, dodaję troszkę posiekanej pietruszki i znów mieszam. Następnie dodaję płatki białej trufli, a na koniec podlewam wszystko odrobiną śmietany kremówki. Całość mieszam tak, aby powstał jednolity biały sos. Następnie przekładam odcedzony makaron na patelnię z gorącym sosem i energicznie mieszam całość, tak aby makaron miał też chwilę czasu, aby nasiąknąć sosem. Na sam koniec dodaję znów odrobinę posiekanej pietruszki i przekładam na talerz do serwowania.
Całość dekoruję oliwą z oliwek i gałązką lawendy oraz posypuję świeżo zmielonym pieprzem.