en
en
Pappardelle z białą truflą
Składniki
  • makaron pappardelle
  • biała trufla  – oczywiście najlepiej świeża, ale wystarczy ze słoiczka marynowana w oliwie z oliwek (1 łyżeczka na osobę)
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • śmietana 36%
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
  • gałązka lawendy do ozdoby
Przygotowanie

Makaron pappardelle wrzucam na gotującą się osoloną wcześniej wodę i gotuję, aż będzie al dente.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron – na ciepłą patelnię z oliwą wrzucam drobno pokrojony czosnek i energicznie mieszam, dodaję troszkę posiekanej pietruszki i znów mieszam. Następnie dodaję płatki białej trufli, a na koniec podlewam wszystko odrobiną śmietany kremówki. Całość mieszam tak, aby powstał jednolity biały sos. Następnie przekładam odcedzony makaron na patelnię z gorącym sosem i energicznie mieszam całość, tak aby makaron miał też chwilę czasu, aby nasiąknąć sosem. Na sam koniec dodaję znów odrobinę posiekanej pietruszki i przekładam na talerz do serwowania.

 

Całość dekoruję oliwą z oliwek i gałązką lawendy oraz posypuję świeżo zmielonym pieprzem.