en
en
Placuszki na maślance z bananami
Składniki
  • 400g maślanki
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 210g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • owoce sezonowe do ciasta (tu banany)
  • do dekoracji np: cukier puder, syrop klonowy, miód płynny, płatki migdałów, rodzynki
Przygotowanie

Masło roztapiam w rondelku i studzę.

 

W jeden misce łącze wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja zbliżona do ciasta na gofry).

 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy i nakładam ciasto łyżką po 2 na 1 jednego placuszka. Teraz kładę owoce np: plastry bananów, jabłek lub borówki.
Smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.

 

Usmażone układam jeden na drugim i serwuję posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym (tu dodatkowo płatki migdałów).

Słówko od Parmigiany

Inne owoce, które dobrze się sprawdzają w tym przepisie to jabłka i borówki amerykańskie.

 

Do ciasta można też dodać rodzynki lub płatki migdałów.