en
Placuszki na maślance z bananami
Składniki
- 400g maślanki
- 50g masła
- 2 jajka
- 210g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
- owoce sezonowe do ciasta (tu banany)
- do dekoracji np: cukier puder, syrop klonowy, miód płynny, płatki migdałów, rodzynki
Przygotowanie
Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W jeden misce łącze wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja zbliżona do ciasta na gofry).
Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy i nakładam ciasto łyżką po 2 na 1 jednego placuszka. Teraz kładę owoce np: plastry bananów, jabłek lub borówki.
Smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Usmażone układam jeden na drugim i serwuję posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym (tu dodatkowo płatki migdałów).
Słówko od Parmigiany
Inne owoce, które dobrze się sprawdzają w tym przepisie to jabłka i borówki amerykańskie.
Do ciasta można też dodać rodzynki lub płatki migdałów.