en
en
Paccheri ZeroWaste
Składniki
  • 160g włoskiego makaronu paccheri
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • garść pomidorków koktajlowych
  • bakłażan
  • seler naciowy
  • cukinia
  • starty Pecorino Romano
  • natka pietruszki
  • pieprz
Przygotowanie

Bakłażany myję, kroję w kostkę i solę. Odkładam na 2 godziny na durszlaku.

 

Pozostałe warzywa myję. Cukinię kroję w kostkę, selera w półksiężyce, a pomidorki na połówki.

 

Natkę pietruszki siekam na tacce i odkładam.

 

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron nalewam oliwę na patelnię i gdy jest jeszcze zimna wrzucam na nią pokrojony czosnek. Podgrzewam patelnię z oliwą, czosnkiem uważając, żeby czosnek nie przypalił się ani nie zbrązowiał. W tym celu podlewam go niewielką ilością wody z gotującego się makaronu. Następnie dodaję pokrojone warzywa, lekko solę cukinię, selera i pomidorki i duszę całość na małym ogniu.

 

Jeśli makaron jest już al dente, to przekładam go na patelnię i dokładnie mieszam całość. Na koniec dodaję starty Pecorino Romano i znów wszystko dokładnie mieszam.

 

Gotowe danie przekładam na talerz, dekoruję posiekaną natką pietruszki i zmielonym pieprzem. Na koniec można całość polać jeszcze oliwą z oliwek.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 osoby.

 

Ten przepis powstał całkiem przypadkowo, kiedy zorientowałam się, że w moim domowym warzywnym koszyczku warzywa straciły już swoją świeżość. Dlatego został skategoryzowany jako Zero

 

Ilość bakłażana, cukinii, selera i pomidorków dopasuj do swoich upodobań.