en
en
Paccheri z fenkułem, pomidorkami i Pecorino Romano
Składniki
  • 160g makaronu paccheri
  • 1 fenkuł
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 2 małe ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • 15g sera Pecorino Romano
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie

Natkę pietruszki płuczę zimną wodą, siekam drobno i odkładam.

 

Pomidorki płuczę zimną wodą, kroję na połówki i odkładam.

 

Fenkuł myję pod bieżącą wodą i kroję w plastry, a następnie w półksiężyce.

 

Czosnek obieram z łupki, kroję w plasterki i odkładam.

 

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i dbam o to, żeby cały został zanurzony w wodzie.

 

W czasie kiedy gotuje się makaron, rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję pokrojony czosnek i odrobinę posiekanej natki. Mieszam, aby czosnek nie przypalił się i podlewam wodą z gotującego się makaronu. Następnie dodaję pokrojony w piórka fenkuł i mieszam, aby zmiękł, troszkę solę i dodaję przekrojone na pół pomidorki. Całość mieszam i podlewam gotującą się woda z makaronu. Teraz ścieram troszkę sera Pecorino Romano.

 

Następnie ugotowany makaron przekładam na patelnię i energicznie mieszam całość. Solę i pieprzę do smaku i gotowe danie przekładam na talerz. Każdą porcje posypuję jeszcze świeżą natka, odrobiną Pecorino Romano i pieprzem czarnym.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.