- 160g makaronu paccheri
- 1 fenkuł
- 250g pomidorków koktajlowych
- 2 małe ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- 15g sera Pecorino Romano
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Natkę pietruszki płuczę zimną wodą, siekam drobno i odkładam.
Pomidorki płuczę zimną wodą, kroję na połówki i odkładam.
Fenkuł myję pod bieżącą wodą i kroję w plastry, a następnie w półksiężyce.
Czosnek obieram z łupki, kroję w plasterki i odkładam.
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuję makaron i dbam o to, żeby cały został zanurzony w wodzie.
W czasie kiedy gotuje się makaron, rozgrzewam oliwę na patelni, dodaję pokrojony czosnek i odrobinę posiekanej natki. Mieszam, aby czosnek nie przypalił się i podlewam wodą z gotującego się makaronu. Następnie dodaję pokrojony w piórka fenkuł i mieszam, aby zmiękł, troszkę solę i dodaję przekrojone na pół pomidorki. Całość mieszam i podlewam gotującą się woda z makaronu. Teraz ścieram troszkę sera Pecorino Romano.
Następnie ugotowany makaron przekładam na patelnię i energicznie mieszam całość. Solę i pieprzę do smaku i gotowe danie przekładam na talerz. Każdą porcje posypuję jeszcze świeżą natka, odrobiną Pecorino Romano i pieprzem czarnym.
Proporcje na 2 dorosłe osoby.