en
en
Orecchiette z salsiccią i cukinią w sosie pomidorowym
Składniki
  • 160g makaronu orecchiette
  • 3 -4 pomidory
  • 2 salsiccie
  • 1 mała cukinia lub pół dużej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli lub 1 mała
  • świeży rozmaryn

 

Przygotowanie

W rondelku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojone ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Następnie lekko je solę i mieszam całość. Zmniejszam ogień, przykrywam rondelek i duszę pomidory, aż zmiękną.

 

Usuwam jelito salsicci i rozkładam mięso na tacce, a następnie lekko siekam je nożem. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek, dodaję pokojoną w kostkę cebulę i kilka listków rozmarynu. Kiedy cebula lekko się zarumieni to dodaję mięso, mieszam całość, a następnie duszę parę minut pod przykryciem.

 

W tym czasie pomidory już miękły więc miksuję je blenderem na sos. Powstały sos pomidorowy przelewam na patelnię z duszącym się mięsem i mieszam całość na małym ogniu, aby sos zredukował się.

 

Teraz myję cukinię i kroję na kwałki. Lekko je solę i dokładam na patelnię. Mieszam całość, gotując na małym ogniu.

 

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie i kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron.

 

Kiedy makaron jest już al dente przekładam go na patelnię za pomocą łyżki cedzakowej i mieszam z resztą składników.

 

Doprawiam pieprzem do smaku i wyłączam grzanie.

 

Gotowe danie przekładam na głęboki talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz grubo zmielonym pieprzem i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.

 

Pomidory na sos dodaję ze skórką, ale jeśli jej nie lubisz to sparz je wcześniej gorącą wodą i usuń.

 

Możesz zrezygnować z natki pietruszki i udekorować danie gałązką świeżego rozmarynu.