- 160g makaronu orecchiette
- 3 -4 pomidory
- 2 salsiccie
- 1 mała cukinia lub pół dużej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli lub 1 mała
- świeży rozmaryn
W rondelku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojone ząbki czosnku i pokrojone pomidory. Następnie lekko je solę i mieszam całość. Zmniejszam ogień, przykrywam rondelek i duszę pomidory, aż zmiękną.
Usuwam jelito salsicci i rozkładam mięso na tacce, a następnie lekko siekam je nożem. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek, dodaję pokojoną w kostkę cebulę i kilka listków rozmarynu. Kiedy cebula lekko się zarumieni to dodaję mięso, mieszam całość, a następnie duszę parę minut pod przykryciem.
W tym czasie pomidory już miękły więc miksuję je blenderem na sos. Powstały sos pomidorowy przelewam na patelnię z duszącym się mięsem i mieszam całość na małym ogniu, aby sos zredukował się.
Teraz myję cukinię i kroję na kwałki. Lekko je solę i dokładam na patelnię. Mieszam całość, gotując na małym ogniu.
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie i kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron.
Kiedy makaron jest już al dente przekładam go na patelnię za pomocą łyżki cedzakowej i mieszam z resztą składników.
Doprawiam pieprzem do smaku i wyłączam grzanie.
Gotowe danie przekładam na głęboki talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz grubo zmielonym pieprzem i serwuję.
Proporcje na 2 dorosłe osoby.
Pomidory na sos dodaję ze skórką, ale jeśli jej nie lubisz to sparz je wcześniej gorącą wodą i usuń.
Możesz zrezygnować z natki pietruszki i udekorować danie gałązką świeżego rozmarynu.