- 160g makaronu orecchiette
- 220g zielonych szparagów
- 220g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. W momencie, kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.
Szparagi płuczę zimną wodą, odłamuję zdrewniałe końce i kroję na centymetrowe odcinki. Pomidorki koktajlowe również płuczę wodą i kroję na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojony czosnek. Uważam, żeby czosnek się nie przypalił – można w tym celu podlać go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Po chwili dodaję pokrojone szparagi, lekko je solę i mieszam całość. Następnie dodaję pokrojone pomidorki, znów bardzo lekko je solę i mieszam. Czekam aż pomidorki zaczną puszczać trochę soku i dodaję ugotowany makaron prosto z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Całość mieszam dokładnie, aby makaron połączył się z powstałym sosem i składnikami.
Gotowe danie przekładam na głęboki talerz i lekko oprószam zmielonym pieprzem.
Proporcje na 2 dorosłe osoby.
Do tego dania możesz wypróbować również makaron penne lub spaghetti.
PregnantParmigiana: jak tylko opuściły mnie mdłości pierwszego trymestru to rzuciłam się na szparagi! I szczerze mówiąc jadłam to danie (z różnym makaronem) nawet 3 razy w tygodniu przez cały sezon szparagowy 🙂