en
en
Orecchiette z zielonymi szparagami i pomidorkami cherry
Składniki
  • 160g makaronu orecchiette
  • 220g zielonych szparagów
  • 220g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. W momencie, kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente.

 

Szparagi płuczę zimną wodą, odłamuję zdrewniałe końce i kroję na centymetrowe odcinki. Pomidorki koktajlowe również płuczę wodą i kroję na ćwiartki.

 

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojony czosnek. Uważam, żeby czosnek się nie przypalił – można w tym celu podlać go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Po chwili dodaję pokrojone szparagi, lekko je solę i mieszam całość. Następnie dodaję pokrojone pomidorki, znów bardzo lekko je solę i mieszam. Czekam aż pomidorki zaczną puszczać trochę soku i dodaję ugotowany makaron prosto z wody za pomocą łyżki cedzakowej.

 

Całość mieszam dokładnie, aby makaron połączył się z powstałym sosem i składnikami.

 

Gotowe danie przekładam na głęboki talerz i lekko oprószam zmielonym pieprzem.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.

 

Do tego dania możesz wypróbować również makaron penne lub spaghetti.

 

PregnantParmigiana: jak tylko opuściły mnie mdłości pierwszego trymestru to rzuciłam się na szparagi! I szczerze mówiąc jadłam to danie (z różnym makaronem) nawet 3 razy w tygodniu przez cały sezon szparagowy 🙂