- 160g makaronu orecchiette
- 220g zielonych szparagów
- 220g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 10g Parmigiano Reggiano
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Garnek z osoloną wodą nastawiam na grzanie. W momencie kiedy woda zaczyna wrzeć wsypuję makaron i gotuję go aż do momentu al dente.
Szparagi płuczę zimną wodą, odłamuję zdrewniałe końce i kroję na centymetrowe odcinki. Pomidorki koktajlowe również płuczę wodą i kroję na pół.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojony czosnek. Uważam, żeby czosnek się nie przypalił – można w tym celu podlać go odrobiną gotującej się wody na makaron. Po chwili dodaję pokrojone szparagi i mieszam całość. Następnie dodaję pokrojone pomidorki, lekko je solę i znów mieszam. Czekam aż pomidorki zaczną puszczać trochę soku i dodaję połowę startego sera. Na koniec dodaję odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Ugotowany makaron, prosto z wody, przekładam na patelnię i mieszam dokładnie z resztą składników. Teraz ścieram znów trochę sera i wyłączam grzanie.
Gotowe danie przedkładam na głęboki talerz lub miseczkę. Danie dekoruję startym parmezanem i świeżą natką pietruszki, a na koniec lekko oprószam zmielonym pieprzem.
Proporcje na 2 dorosłe osoby.