- 2 jaja
- 2 łyżki stołowe śmietany 36%
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki masła klarowanego lub zwykłego
Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól i ubijam rózgą.
Na 25cm patelnię nakładam masło i rozgrzewam ją aż masło całkowicie się roztopi (jednocześnie uważam, żeby nie przypalić masła).
Teraz do jaj dodaję śmietanę i całość ubijam energicznie rózgą przez parę sekund, aż powstaną bąbelki. Zawartość miseczki przelewam na rozgrzany tłuszcz, zaczynając od środka tak aby masa jajeczna rozprowadziła się równomiernie. W tym celu można poprzechylać patelnię na prawo i lewo, jeśli jest taka konieczność.
Omleta smażę przez 1-2 minut, po czym obracam go na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki. Drugą stronę smażę już maksymalnie 20 sekund i gotowego omleta zsuwam na talerz.
Omleta najczęściej serwuję na śniadanie, zawiniętego w rulon, z powidłem śliwkowym lub innym dżemem. Bardzo lubię też omleta solo, bez dodatków do porannej kawy z dobrze spienionym mlekiem,
Proporcje na jeden omlet, smażony na patelni 25 cm.
Ten przepis jest najprostszym przepisem na omlet francuski i nadaje się zarówno do wytrawnego jak i słodkiego nadzienia.
Jeśli chcesz go jeść tylko na wytrawnie, np z serem, szynką czy pomidorem i polecam dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu do jajek. Nada to całości bardziej wytrawny i doprawiony smak.