en
en
Omlet francuski
Składniki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki stołowe śmietany 36%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki masła klarowanego lub zwykłego
Przygotowanie

Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól i ubijam rózgą.

 

Na 25cm patelnię nakładam masło i rozgrzewam ją aż masło całkowicie się roztopi (jednocześnie uważam, żeby nie przypalić masła).

 

Teraz do jaj dodaję śmietanę i całość ubijam energicznie rózgą przez parę sekund, aż powstaną bąbelki. Zawartość miseczki przelewam na rozgrzany tłuszcz, zaczynając od środka tak aby masa jajeczna rozprowadziła się równomiernie. W tym celu można poprzechylać patelnię na prawo i lewo, jeśli jest taka konieczność.

 

Omleta smażę przez 1-2 minut, po czym obracam go na drugą stronę przy pomocy płaskiej szpatułki. Drugą stronę smażę już maksymalnie 20 sekund i gotowego omleta zsuwam na talerz.

 

Omleta najczęściej serwuję na śniadanie, zawiniętego w rulon, z powidłem śliwkowym lub innym dżemem. Bardzo lubię też omleta solo, bez dodatków do porannej kawy z dobrze spienionym mlekiem,

Słówko od Parmigiany

Proporcje na jeden omlet, smażony na patelni 25 cm.

 

Ten przepis jest najprostszym przepisem na omlet francuski i nadaje się zarówno do wytrawnego jak i słodkiego nadzienia.

 

Jeśli chcesz go jeść tylko na wytrawnie, np z serem, szynką czy pomidorem i polecam dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu do jajek. Nada to całości bardziej wytrawny i doprawiony smak.