en
Omlet
Składniki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki mąki
- 90ml mleka 2%
- masło klarowane
Przygotowanie
Całe jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam bardzo energicznie trzepaczką. W szklance z mlekiem rozpuszczam mąkę i wlewam do ubitych jajek. Ubijam wszystko razem jeszcze przez chwilę, teraz już troszkę wolniej.
Na patelni rozgrzewam masło i dopiero jak tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, wlewam zawartość miseczki. Omleta smażę na wysokim ogniu i po 4 minutach przewracam do góry spodem. Drugą stronę smażę już tylko minutę do półtorej. Gotowego omleta zsuwam z patelni i seruję ciepłego.
Słówko od Parmigiany
Ciepłego omleta najczęściej smaruję powidłem śliwkowym (własnej produkcji) i zawijam w rulon.
Moje dzieci lubią go z miodem, nutellą, dżemem lub po prostu solo.