en
en
Omlet
Składniki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki mąki
  • 90ml mleka 2%
  • masło klarowane
Przygotowanie

Całe jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli i ubijam bardzo energicznie trzepaczką. W szklance z mlekiem rozpuszczam mąkę i wlewam do ubitych jajek. Ubijam wszystko razem jeszcze przez chwilę, teraz już troszkę wolniej.

 

Na patelni rozgrzewam masło i dopiero jak tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, wlewam zawartość miseczki. Omleta smażę na wysokim ogniu i po 4 minutach przewracam do góry spodem. Drugą stronę smażę już tylko minutę do półtorej. Gotowego omleta zsuwam z patelni i seruję ciepłego.

Słówko od Parmigiany

Ciepłego omleta najczęściej smaruję powidłem śliwkowym (własnej produkcji) i zawijam w rulon.

Moje dzieci lubią go z miodem, nutellą, dżemem lub po prostu solo.