en
en
Naleśniki z kremowym serkiem z jeżynami
Składniki

Naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • wysokiej jakości olej rzepakowy (2 łyżki do ciasta, reszta do smażenia)

 

Nadzienie:

  • 250g twarogu półtłustego
  • 110g kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 10 jeżyn

 

Dekoracja:

  • cukier puder
  • listki świeżej mięty
  • kilka jeżyn
Przygotowanie

Twaróg przesypuję do miski, dolewam śmietanę, dodaję jeżyny i miksuję blenderem na gładką masę. Na koniec dosładzam do smaku i odkładam.

 

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączę razem w jednej dużej misce przy pomocy blendera. Powstałe ciasto ma być rzadkie (w razie konieczności rozcieńczam mlekiem lub zagęszczam mąką).

 

Rozgrzaną patelnię polewam niewielką ilością oleju rzepakowego i przechylając ją rozlewam olej po całej powierzchni patelni. Za pomocą chochli nalewam ciasto naleśnikowe na patelnię i również rozprowadzam po całej jej powierzchni przechylając patelnię na boki. Szpatułką przewracam naleśnika na drugą stronę jak tylko zaczyna odklejać się od patelni. Drugą stronę naleśnika smażę krócej i gotowego zsuwam na talerz.

 

Usmażone naleśniki smaruję przygotowanym serkiem i składam na pół (w półksiężyc) i potem jeszcze raz na pół. Układam na talerzu, posypuję cukrem pudrem, dekoruję miętą oraz jeżynami i serwuję.