Naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody gazowanej
- wysokiej jakości olej rzepakowy (2 łyżki do ciasta, reszta do smażenia)
Nadzienie:
- 250g twarogu półtłustego
- 110g kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżeczki cukru
- 10 jeżyn
Dekoracja:
- cukier puder
- listki świeżej mięty
- kilka jeżyn
Twaróg przesypuję do miski, dolewam śmietanę, dodaję jeżyny i miksuję blenderem na gładką masę. Na koniec dosładzam do smaku i odkładam.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączę razem w jednej dużej misce przy pomocy blendera. Powstałe ciasto ma być rzadkie (w razie konieczności rozcieńczam mlekiem lub zagęszczam mąką).
Rozgrzaną patelnię polewam niewielką ilością oleju rzepakowego i przechylając ją rozlewam olej po całej powierzchni patelni. Za pomocą chochli nalewam ciasto naleśnikowe na patelnię i również rozprowadzam po całej jej powierzchni przechylając patelnię na boki. Szpatułką przewracam naleśnika na drugą stronę jak tylko zaczyna odklejać się od patelni. Drugą stronę naleśnika smażę krócej i gotowego zsuwam na talerz.
Usmażone naleśniki smaruję przygotowanym serkiem i składam na pół (w półksiężyc) i potem jeszcze raz na pół. Układam na talerzu, posypuję cukrem pudrem, dekoruję miętą oraz jeżynami i serwuję.