en
en
Naleśniki dyniowe
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • sól
  • 200g puree z dyni (prawie cała 1 szklanka)
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
Przygotowanie

Do dużej miski nalewam mleko i wbijam całe jajka.

 

Łączę składniki za pomocą blendera lub rózgi. Następnie dodaję mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Teraz wlewam wodę gazowaną, puree z dyni i pół łyżeczki soli. Na koniec dodaję 2 łyżki oleju do ciasta. Konsystencja powstałej masa powinna być lejąca, jeśli nie jest, dodaj troszkę mleka.

 

Rozgrzaną patelnię polewam niewielką ilością oleju i przechylając ją rozlewam olej po całej powierzchni patelni. Za pomocą chochli nalewam ciasto naleśnikowe na patelnię i również rozprowadzam po całej jej powierzchni przechylając patelnię na boki.

 

Szpatułką przewracam naleśnika na drugą stronę jak tylko zaczyna odklejać się od patelni. Drugą stronę naleśnika smażę krócej i gotowego zsuwam na talerz.

Słówko od Parmigiany

Naleśniki dyniowe są wielkim przysmakiem moich dzieci. Kiedy zsuwam naleśnika z patelni, zawijam go w rulon i podaje dzieciom do rączki. W ten sposób smakują im najbardziej, ale możesz przygotować również nadzienie ze szpinaku lub innych ulubionych składników.

 

Ilość soli dopasuj do swojego smaku.

 

Przepis ten powstał kiedy miałam w lodówce niewykorzystane puree z dyni, stąd nazwa ZeroWaste.