en
en
Naleśniki
Składniki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • wysokiej jakości olej rzepakowy (2 łyżki do ciasta, reszta do smażenia)
Przygotowanie

Wszystkie składniki łączę razem w jednej dużej misce przy pomocy blendera. Powstałe ciasto ma być rzadkie (w razie konieczności należy rozcieńczyć mlekiem, a zagęścić mąką).

 

Rozgrzaną patelnię polewam niewielką ilością oleju rzepakowego i przechylając ją rozlewam olej po całej powierzchni patelni. Za pomocą chochli nalewam ciasto naleśnikowe na patelię i również rozprowadzam po całej jej powierzchni przechylając patelnię na boki. Szpatułką przewracam naleśnika na drugą stronę jak tylko zaczyna odklejać się od patelni. Drugą stronę naleśnika smażę krócej i gotowego zsuwam na talerz.

 

Najczęściej podaję go dzieciom ciepłego, prosto z patelni bez nadzienia – tak lubią najbardziej.

Słówko od Parmigiany

Ten przepis nadaje się zarówno do naleśników z nadzieniem słodkim jak i wytrawnym.