- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody gazowanej
- wysokiej jakości olej rzepakowy (2 łyżki do ciasta, reszta do smażenia)
Wszystkie składniki łączę razem w jednej dużej misce przy pomocy blendera. Powstałe ciasto ma być rzadkie (w razie konieczności należy rozcieńczyć mlekiem, a zagęścić mąką).
Rozgrzaną patelnię polewam niewielką ilością oleju rzepakowego i przechylając ją rozlewam olej po całej powierzchni patelni. Za pomocą chochli nalewam ciasto naleśnikowe na patelię i również rozprowadzam po całej jej powierzchni przechylając patelnię na boki. Szpatułką przewracam naleśnika na drugą stronę jak tylko zaczyna odklejać się od patelni. Drugą stronę naleśnika smażę krócej i gotowego zsuwam na talerz.
Najczęściej podaję go dzieciom ciepłego, prosto z patelni bez nadzienia – tak lubią najbardziej.
Ten przepis nadaje się zarówno do naleśników z nadzieniem słodkim jak i wytrawnym.