- 1kg małż
- pół butelki białego wina
- oliwa z oliwek
- 1- 2 łodygi selera naciowego i liście
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- natka pietruszki
Zaczynam od opłukania muszli i oskrobania ich.
Czosnek obieram z łupek i miażdżę szeroką częścią noża. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Selera kroję na małe kawałki, a liście zachowuję w całości. Natkę pietruszki siekam.
W wysokim garnku rozgrzewam oliwę i wsypuję cebulę oraz ząbki czosnku. Całość mieszam, żeby nie przywarło do dna. Po chwili wlewam białe wino i dodaję selera i część posiekanej natki pietruszki. Mieszam całość przez 5 minut i następnie wsypuję muszle. Garnek przykrywam pokrywką i nie odkrywam jej przez 15 minut. W czasie kiedy muszle się gotują, potrząsam mocno garnkiem przykrywając ściereczką pokrywkę i łapiąc za uchwyty garnka. W ten sposób małże wymieszają się z powstałym sosem. Po 15 minutach odkrywam pokrywkę i sprawdzam, czy są gotowe.
Tak przyrządzone małże nakładam chochlą na głęboki talerz i polewam winnym, jasnym sosem, który powstał podczas gotowania. Całość oprószam natką pietruszki i liśćmi selera i serwuję z białym pieczywem.