en
en
Mule po francusku
Składniki
  • 1kg małż
  • pół butelki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • 1- 2 łodygi selera naciowego i liście
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie

Zaczynam od opłukania muszli i oskrobania ich.

 

Czosnek obieram z łupek i miażdżę szeroką częścią noża. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Selera kroję na małe kawałki, a liście zachowuję w całości. Natkę pietruszki siekam.

 

W wysokim garnku rozgrzewam oliwę i wsypuję cebulę oraz ząbki czosnku. Całość mieszam, żeby nie przywarło do dna. Po chwili wlewam białe wino i dodaję selera i część posiekanej natki pietruszki. Mieszam całość przez 5 minut i następnie wsypuję muszle. Garnek przykrywam pokrywką i nie odkrywam jej przez 15 minut. W czasie kiedy muszle się gotują, potrząsam mocno garnkiem przykrywając ściereczką pokrywkę i łapiąc za uchwyty garnka. W ten sposób małże wymieszają się z powstałym sosem. Po 15 minutach odkrywam pokrywkę i sprawdzam, czy są gotowe.

 

Tak przyrządzone małże nakładam chochlą na głęboki talerz i polewam winnym, jasnym sosem, który powstał podczas gotowania. Całość oprószam natką pietruszki i liśćmi selera i serwuję z białym pieczywem.