en
en
Mule na białym winie
Składniki
  • 1kg świeżych małż
  • 1/2 białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 1 natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 100g masła
  • białe pieczywo np. bagietka
Przygotowanie

Świeże mule płuczę pod zimną wodą, jeśli są bardzo zabrudzone to szczotkuję je z piasku.

 

W garnku o szerokim dnie rozgrzewam oliwę z masłem i wsypuję na nią posiekany czosnek z cebulą.

 

Mieszam energicznie, żeby czosnek się nie przypalił i podlewam białym winem. Następnie dodaję połowę posiekanej natki pietruszki i mieszam.

 

Teraz wsypuję mule, wlewam resztę wina i zamykam pokrywkę.

 

Po 5 minutach sprawdzam czy mule się otworzyły i wypuściły morską wodę. Mieszam je wszystkie lub zamykam pokrywką i wstrząsam garnkiem, żeby każda muszla miała kontakt z dnem i winem. Kolejne 2-3 minuty i danie powinno być gotowe i wszystkie małże otwarte.

 

Gotowe mule nakładam do głębokiego talerza, polewam powstałym bulionem i posypuję resztką pietruszki.

 

Mule podaję z pieczywem typu bagietka lub ciabatta.

Słówko od Parmigiany

W wersji muli „po marynarsku” możesz zrezygnować z czosnku i oliwy z oliwek.