en
en
Młody kalafior z bułką tartą i koperkiem
Składniki
  • 1 młody kalafior
  • woda
  • sól
  • 100g bułki tartej
  • 100g masła
  • 1 pęczek koperku
Przygotowanie

Kalafiora myję zimną wodą i obieram z zielonych liści.

 

Następnie gotuję go krótko w osolonej wodzie, do momentu kiedy będzie nadal chrupiący.

 

Koperek płuczę pod zimną wodą i drobno kroję na tacce.

 

Na patelni rozgrzewam masło i wsypuję bułkę tartą. Mieszam drewnianą łyżką do połączenia się tych dwóch składników w kruszonkę. Na koniec dodaję posiekany koperek.

 

Ugotowany kalafior wyjmuję z wody i kładę na talerz kwiatem do góry. Następnie posypuję przygotowaną bułką tartą i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Czasem też (jak na zdjęciu) dzielę kalafiora na różyczki i nakładam dzieciom do osobnych miseczek z dużą ilością bułki tartej.

 

Niezjedzony kalafior można odgrzać na patelni z bułką tartą. Smakuje równie wyśmienicie.