en
Młody kalafior z bułką tartą i koperkiem
Składniki
- 1 młody kalafior
- woda
- sól
- 100g bułki tartej
- 100g masła
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie
Kalafiora myję zimną wodą i obieram z zielonych liści.
Następnie gotuję go krótko w osolonej wodzie, do momentu kiedy będzie nadal chrupiący.
Koperek płuczę pod zimną wodą i drobno kroję na tacce.
Na patelni rozgrzewam masło i wsypuję bułkę tartą. Mieszam drewnianą łyżką do połączenia się tych dwóch składników w kruszonkę. Na koniec dodaję posiekany koperek.
Ugotowany kalafior wyjmuję z wody i kładę na talerz kwiatem do góry. Następnie posypuję przygotowaną bułką tartą i serwuję.
Słówko od Parmigiany
Czasem też (jak na zdjęciu) dzielę kalafiora na różyczki i nakładam dzieciom do osobnych miseczek z dużą ilością bułki tartej.
Niezjedzony kalafior można odgrzać na patelni z bułką tartą. Smakuje równie wyśmienicie.