- młode ziemniaki
- pęczek koperku
- masło
- sól
Do dużej miski nalewam wodę i wsypuję do niej ziemniaki. Małym nożykiem zeskrobuję ich młodą skórkę i tak obrane przekładam do garnka z wodą.
Kiedy wszystkie ziemniaki zostaną już obrane i znajdą się w garnku, odlewam wodę i nalewam świeżą, a następnie ją solę.
Garnek z ziemniakami stawiam na płycie grzewczej i gotuję aż zmiękną.
W czasie, kiedy ziemniaki się gotują wykładam masło z lodówki, żeby ociepliło się, a koperek płuczę i drobno siekam.
Ugotowane ziemniaki odcedzam z wody, dodaję do nich koperek i masło, a następnie przykrywam pokrywką i mocno potrząsam garnkiem, żeby ziemniaki dokładnie obtoczyły się w maśle i koperku.
Tak przygotowane ziemniaki przekładam na talerz i serwuję najczęściej z jajkiem sadzonym i kefirem.
Jeśli ziemniaki są duże kroję je na pół do gotowania.
Takie młode ziemniaczki z koperkiem serwuję również z sałatką z pomidorów malinowych i ogórków małosolnych, z mizerią lub jako dodatek do dań głównych i dań z grilla.