en
en
Młoda kapusta z młodymi ziemniakami i koperkiem
Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • masło klarowane (olej rzepakowy dla 100%Vegan)
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • młode ziemniaki
  • sól do osolenia wody na ziemniaki
  • grubo zmielony pieprz do dekoracji
Przygotowanie

Cebule obieram z łupki i kroję na tacce w drobną kostkę.

 

Ziemniaki obieram z łupki zeskrobując ją nożem i gotuję w osolonej wodzie.

 

Kapustę obieram z zewnętrznych zniszczonych liści i płuczę zimną wodą. Kładę kapustę na tacce i kroję ją najpierw na pół, a później każdą połówkę szatkuję wzdłuż na drobne plasterki.

 

Do garnka z zimną wodą wsypuję 2 płaskie łyżeczki soli, a następnie dodaję poszatkowaną kapustę. Włączam grzanie i gotuję kapustę, aby trochę zmiękła, ale nadal zachowała zielony kolor.

 

Kiedy kapusta się gotuje, rozgrzewam tłuszcz na patelni i wsypuję pokrojoną wcześniej cebulę. Smażę ją, aż do momentu kiedy lekko zarumieni się na złoto, ale nie na brązowo.

 

Ugotowaną kapustę przekładam na patelnię z cebulą za pomocą łyżki cedzakowej i mieszam. Dodaję posiekany koperek i pieprz do smaku.

 

Mieszam całość krótko i wyłączam grzanie.

 

Ugotowaną kapustę przekładam na głęboki talerz i dodaję ugotowane ziemniaki. Całość oprószam posiekanym koperkiem oraz grubo zmielonym pieprzem i serwuję.