en
en
Młoda kapusta
Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • masło klarowane (olej rzepakowy dla 100%Vegan)
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku
Przygotowanie

Cebule obieram z łupki i kroję na tacce w drobną kostkę.

 

Kapustę obieram z zewnętrznych zniszczonych liści i płuczę zimną wodą. Kładę kapustę na tacce i kroję ją najpierw na pół, a później każdą połówkę szatkuję wzdłuż na drobne plasterki.

 

Do garnka z zimną wodą wsypuję 2 płaskie łyżeczki soli, a następnie dodaję poszatkowaną kapustę. Włączam grzanie i gotuję kapustę, aby trochę zmiękła, ale nadal zachowała zielony kolor.

 

Kiedy kapusta się gotuje, rozgrzewam tłuszcz na patelni i wsypuję pokrojoną wcześniej cebulę. Smażę ją, aż do momentu kiedy lekko zarumieni się na złoto, ale nie na brązowo.

 

Ugotowaną kapustę przekładam na patelnię z cebulą za pomocą łyżki cedzakowej i mieszam. Dodaję posiekany koperek i pieprz do smaku.

 

Mieszam całość krótko i wyłączam grzanie.

 

Młodą kapustę podaję np. z chlebem czy proziakami lub jako dodatek do dań głównych.

Słówko od Parmigiany

Dotychczas zakwaszałam młodą kapustę dodatkiem szarej renety startej na grubym oczku, ale nie uważam to za konieczne.

 

Cebulę z kapustą można jeszcze łączyć w inny sposób, czyli odcedzając kapustę z wody na sitku. Następnie włożyć odcedzoną kapustę z powrotem do garnka i dodać do niej zesmażoną cebulę. Dotychczas tak robiłam, ale przekładając ugotowaną kapustę do zesmażonej cebuli (tak jak w przepisie) mam większą kontrolę nad konsystencją całości, ponieważ łatwiej jest odparować ewentualny nadmiar wody lub ją dodać.