en
en
Mizeria
Składniki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • koperek świeży
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ogórki myję zimną wodą i obieram ze skórki. Następnie kroję je na cienkie plasterki albo nożem albo przy użyciu tarki.

 

Koperek płuczę zimną wodą i drobno siekam.

 

Główkę cebuli kroję na pół i kroję w drobną kostę. Kroję również jej zielone liście, które posłużą mi do dekoracji.

 

Plasterki ogórków przekładam do miski, solę je i dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Na koniec dodaję śmietanę i mieszam całość. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

 

Mizerię przekładam do naczynia, w którym będę serwować i dekoruję pokrojonymi liśćmi cebuli i grubo zmielonym pieprzem.

Słówko od Parmigiany

Warto sprawdzić czy ogórki nie mają gorzkich końców. W razie gdyby miały należy je odkroić przez pokrojeniem ogórka, ponieważ gorzki posmak może zepsuć całą mizerię.

 

Mizerię najczęściej podaję z młodymi ziemniaczkami lub do dań mięsnych i do dań z grilla.