- 4 ogórki gruntowe
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki śmietany 18%
- koperek świeży
- sól
- pieprz
Ogórki myję zimną wodą i obieram ze skórki. Następnie kroję je na cienkie plasterki albo nożem albo przy użyciu tarki.
Koperek płuczę zimną wodą i drobno siekam.
Główkę cebuli kroję na pół i kroję w drobną kostę. Kroję również jej zielone liście, które posłużą mi do dekoracji.
Plasterki ogórków przekładam do miski, solę je i dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Na koniec dodaję śmietanę i mieszam całość. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Mizerię przekładam do naczynia, w którym będę serwować i dekoruję pokrojonymi liśćmi cebuli i grubo zmielonym pieprzem.
Warto sprawdzić czy ogórki nie mają gorzkich końców. W razie gdyby miały należy je odkroić przez pokrojeniem ogórka, ponieważ gorzki posmak może zepsuć całą mizerię.
Mizerię najczęściej podaję z młodymi ziemniaczkami lub do dań mięsnych i do dań z grilla.