en
en
Magdalenki
Składniki

Magdalenki:

  • 30g masła do smarowania foremek
  • mąki do oprószenia foremek
  • 100g cukru kryształu
  • 2 duże jajka
  • 120g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonej laski wanilii
  • 110 masła

 

Lukier cytrynowy:

  • 130g cukru pudru
  • 60ml soku z cytryny
Przygotowanie

Na pół godziny przed przygotowaniem ciasta na magdalenki, przygotowuję foremki. Każdą z nich smaruję ciepłym masłem (można je wcześniej wyjąć z lodówki lub rozgrzać w rondelku). Dbam o to, aby każdy rowek foremki był dobrze natłuszczony. Następnie, przy pomocy sitka oprószam każdą foremkę mąką, a nadmiar strzepuję nad zlewem. Tak przygotowane foremki wkładam do zamrażalnika na min. 30 minut.

 

Masło (do ciasta) roztapiam w garnuszku i odstawiam do wystudzenia.

 

Do średniej miski wbijam dwa jajka, dodaję cukier i wanilię i ubijam mikserem na wysokich obrotach aż do uzyskania kremowej konsystencji przypominającej budyń.

 

W osobnej misce łączę mąkę, proszek do pieczenia i sól.

 

Teraz dodaję suche do mokrych i delikatnie łączę je w jedną masę za pomocą miksera na niskich obrotach lub szpatułką.

 

Na koniec dodaję wystudzone masło i mieszam całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto na magdalenki powinno być dość zbite i łatwo się nakładać łyżeczką.

 

Wykładam pierwszą foremkę z zamrażalnika i za pomocą dwóch łyżeczek nakładam ciasto do każdego zagłębienia na wysokość 3/4. Nie wyrównuję ciasta w foremce, ponieważ ono samo osiądzie równomiernie pod wpływem temperatury w piekarniku. Kiedy wypełnię wszystkie zagłębienia odkładam foremkę do lodówki.

 

Dokładnie tak samo postępuję z drugą foremką.

 

Piekarnik rozgrzewam do 200C. Kiedy średnia półka osiągnie tą temperaturę (do pomiaru służy mi przenośny termometr piekarniczy) to wykładam pierwszą foremkę. Magdalenki piekę przez 10 minut. W tym czasie powinny się zarumienić i zbrązowieć na brzegach. Na środku każdego ciasteczka może pojawić się brzuszek. Tak ma być. Wykładam upieczone magdalenki z piekarnika i od razu wykładam je na kratkę do studzenia. Dokładnie tak samo postępuję z drugą formą.

 

W czasie, kiedy magdalenki się studzą wyciskam sok z cytryny i przelewam go do miseczki. Dodaję do niego cukier i mieszam rózgą tak, aby nie było grudek. Podkładam pod kratkę papier do pieczenia, biorę magdalenkę za węższy koniec i maczam w lukrze szerszą część, po obu stronach. Odkładam magdalenki na kratkę, aby lukier stężał i kiedy są gotowe serwuję do kawy lub herbaty.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 24 magdalenki (ja używam 2 foremek, po 12 magdalenek na każdej).