Magdalenki:
- 30g masła do smarowania foremek
- mąki do oprószenia foremek
- 100g cukru kryształu
- 2 duże jajka
- 120g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonej laski wanilii
- 110 masła
Lukier cytrynowy:
- 130g cukru pudru
- 60ml soku z cytryny
Na pół godziny przed przygotowaniem ciasta na magdalenki, przygotowuję foremki. Każdą z nich smaruję ciepłym masłem (można je wcześniej wyjąć z lodówki lub rozgrzać w rondelku). Dbam o to, aby każdy rowek foremki był dobrze natłuszczony. Następnie, przy pomocy sitka oprószam każdą foremkę mąką, a nadmiar strzepuję nad zlewem. Tak przygotowane foremki wkładam do zamrażalnika na min. 30 minut.
Masło (do ciasta) roztapiam w garnuszku i odstawiam do wystudzenia.
Do średniej miski wbijam dwa jajka, dodaję cukier i wanilię i ubijam mikserem na wysokich obrotach aż do uzyskania kremowej konsystencji przypominającej budyń.
W osobnej misce łączę mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Teraz dodaję suche do mokrych i delikatnie łączę je w jedną masę za pomocą miksera na niskich obrotach lub szpatułką.
Na koniec dodaję wystudzone masło i mieszam całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto na magdalenki powinno być dość zbite i łatwo się nakładać łyżeczką.
Wykładam pierwszą foremkę z zamrażalnika i za pomocą dwóch łyżeczek nakładam ciasto do każdego zagłębienia na wysokość 3/4. Nie wyrównuję ciasta w foremce, ponieważ ono samo osiądzie równomiernie pod wpływem temperatury w piekarniku. Kiedy wypełnię wszystkie zagłębienia odkładam foremkę do lodówki.
Dokładnie tak samo postępuję z drugą foremką.
Piekarnik rozgrzewam do 200C. Kiedy średnia półka osiągnie tą temperaturę (do pomiaru służy mi przenośny termometr piekarniczy) to wykładam pierwszą foremkę. Magdalenki piekę przez 10 minut. W tym czasie powinny się zarumienić i zbrązowieć na brzegach. Na środku każdego ciasteczka może pojawić się brzuszek. Tak ma być. Wykładam upieczone magdalenki z piekarnika i od razu wykładam je na kratkę do studzenia. Dokładnie tak samo postępuję z drugą formą.
W czasie, kiedy magdalenki się studzą wyciskam sok z cytryny i przelewam go do miseczki. Dodaję do niego cukier i mieszam rózgą tak, aby nie było grudek. Podkładam pod kratkę papier do pieczenia, biorę magdalenkę za węższy koniec i maczam w lukrze szerszą część, po obu stronach. Odkładam magdalenki na kratkę, aby lukier stężał i kiedy są gotowe serwuję do kawy lub herbaty.
Proporcje na 24 magdalenki (ja używam 2 foremek, po 12 magdalenek na każdej).