en
en
Letnia tarta z owocami i mascarpone
Składniki

Ciasto:

  • 250 mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 300g serka mascarpone
  • 200g śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki mielonej laski wanilii wysokiej klasy
  • 400g malin
  • ok. 12 dużych truskawek
  • 200g borówek
Przygotowanie

Owoce płuczę zimną wodą i zostawiam na sitku, aby woda odciekła i swobodnie wyschła.

 

Na stolnicę wysypuję mąkę, w środku robię dziurkę i wbijam do niej jajko. Dodaję szczyptę soli, cukier puder i na koniec miękkie masło (lub starte na tarce). Tak utworzoną kupkę składników siekam mocno długim nożem, aż powstaną mini grudki. Odkładam nóż i zagniatam ciasto rękoma, aż powstanie jednolita kulka ciasta. Owijam ją folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

 

Piekarnik nastawiam na 180 stopni C w grzaniem góra i dół. Okrągłą formę wyścielam papierem do pieczenia lub dokładnie smaruję masłem.

 

Po 30 minutach wykładam ciasto z lodówki i rozwałkowuję do średnicy kilka centymetrów większej niż spód tarty, tak aby ciasta wystarczyło na brzegi formy. Rozwałkowane ciasto przekładam na formę do pieczenia i wkładam do piekarnika. Tartę piekę maksymalnie do 30 minut na kratce na średniej półce. Po upieczeniu wykładam ją z piekarnika i studzę na kratce, aż do całkowitego ostygnięcia.

 

Na 15 minut przed planowanym podaniem deseru wsypuję połowę przygotowanych i osuszonych malin do wysokiego naczynia i blenduję je na jednolity mus. Mus malinowy rozprowadzam po dnie dobrze ostygniętej tarty, tak, aby jednolicie i równomiernie je przykrył.

 

Następnie biorę dużą miskę i wlewam do niej śmietanę, dodaję serek mascarpone, wanilię oraz cukier. Całość miksuje najpierw na wolnych obrotach, a potem na maksymalnych, aż do powstania gęstej jednolitej masy. Ubitą masę nakładam w kilku miejscach tarty, a następnie za pomocą lizaka łączę te kupki masy w jednolitą i równomierną białą warstwę. Uważam, aby nie zabrudzić białej masy różowym musem z malin. Na koniec układam na tarcie owoce.

 

Tartę kroję w trójkąty i podaję tuż po przygotowaniu, nie wymaga wcześniejszego schłodzenia.

 

 

Słówko od Parmigiany

Proporcje na tartę o średnicy 30 cm.

 

Ważne, aby owoce były dobrze osuszone, więc jeśli nie zdążą odcieknąć na sitku to osusz je dodatkowo ręcznikiem papierowym, tylko pamiętaj, żeby ich nie pognieść 😉

 

Jeśli ciasto zacznie podnosić się w piekarniku to niczym się nie przejmuj. Ono opadnie po upieczeniu i spód pozostanie płaski.

 

Tartę można przechowywać w lodówce i serwować na drugi dzień, ale wtedy jest ryzyko, że ciasto nawilgotnieje i nie będzie już tak kruche.

 

PregnantParmigiana: to jest jeden z moich ciążowych hitów w kategorii deser. Absolutnie obłędny! Wystarczy mały kawałek i jestem nasycona rozkoszą kruchego ciasta i kremowego serka przełamanego kwasowością letnich, nagrzanych słońcem owoców.