- 400g gęstego jogurtu naturalnego typ grecki
- szczypta soli do smaku
- oliwa z oliwek do dekoracji
Na blacie kuchennym rozkładam gazę lub pieluszkę tetrową w kształcie kwadratu.
Jogurt grecki wykładam łyżką na środek gazy (lub pieluszki) tak, aby powstała kupka. Teraz związuję przeciwległe końce materiału na ukos robiąc na środku supełek. Następnie biorę drugie przeciwległe końce i związuję je w supełek na środku. Teraz związuję powstałe końce raz jeszcze na trzeci supełek na środku. Tak przygotowany gałganek układam na sitku, pod którym będzie naczynie i wstawiam do lodówki na min. 16h.
Po tym czasie na dnie naczynia zbierze się serwatka o smaku kefiru. Można ją wypić. Rozwiązuję powstały serek, wykładam go do miseczki i dosalam do smaku jeśli jest taka potrzeba. Wygładzam wierzch łyżką i dekoruję oliwą z oliwek i zieleniną. Podaję schłodzony.
To najprostszy przepis na serek labneh. Serek możesz dekorować ulubionymi ziołami, podawać z pieczywem, oliwkami czy pomidorami.
Możesz również wymieszać jogurt z ulubionymi ziołami przed zawinięciem go w gazę – wtedy otrzymasz bardzo aromatyczny, ziołowy serek.
Z 400g jogurtu otrzymuję zazwyczaj ok. 250g serka.