en
en
Krupnik
Składniki
  • 25-30dag cielęciny z kostką
  • 3l wody
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 2 mniejsze pietruszki
  • 1/3 pora
  • 1/4 selera
  • 1/5 kg ziemniaków
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 300g kaszy perłowej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Garnek z osoloną wodą, mięsem, zielem angielskim, listkami laurowymi, cebulą i czosnkiem nastawiam na grzanie i czekam aż się zagotuje. Po zagotowaniu zmniejszam grzanie i częściowo przykrywam pokrywką.

 

W czasie kiedy wywar gotuje się na małym ogniu obieram jarzyny do zupy. Marchewki i jedną pietruszkę kroję w kostkę, a resztę zostawiam w całości. Natkę i koperek myję zimną wodą i siekam.

 

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie w osobnym garnku.

 

Kaszę perłową gotuję również w osobnym garnku z solą. Kiedy kasza się ugotuje, wyłączam grzanie i dodaję 1 dużą łyżkę masła. Garnek z kaszą zamykam pokrywką.

 

Po godzinie czasu od zmniejszenia grzania się wywaru dodaję przygotowane jarzyny, część koperku i natki. Gotuję całość, aż trochę zmiękną, ale zachowają chrupkość. Mięso wyciągam, kroję w kostkę i wkładam z powrotem do zupy. Jeśli marchewka i pietruszka są już odpowiednio ugotowane wyciągam z garnka pora, selera, cebulę, czosnek i jedną pietruszkę w całości.

 

Tuż przed planowanym podaniem zupy, dodaję do niej ugotowaną kaszę i ziemniaki. Krupnik podgrzewam do temperatury podania, dodaję świeży posiekany koperek i natkę i gotową zupę przelewam do miseczek lub do głębokiego talerza.

Słówko od Parmigiany

Kiedyś gotowałam krupnik z dodatkiem czapek borowików, ale ze względu na to, że moja starsza córka nie lubi zapachu grzybów to teraz ich nie dodaję. Natomiast wszystkich zachęcam do dodania.

 

Zazwyczaj garnek takiej zupy wystarcza mi na 2-3 dni, więc każdego kolejnego dnia gotuję świeże ziemniaki. W przeciwnym razie, gdyby ziemniaki były często podgrzewane mogłyby się rozlecieć i stracić swoją konsystencję, a przez to walory smakowe.

 

Krupnik to też jedna z pierwszych zup jakie jadły moje dziewczyny w wieku niemowlęcym. Dla maluszka można zmiksować warzywa blenderem.