en
en
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki
  • 5 jaj
  • 500g mąki pszennej
  • 1/2 (ok. 80g) szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 330g truskawek
  • 330g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru brązowego (kokosowy lub trzcinowy)
  • bułka tarta
Przygotowanie

Rabarbar myję, obieram z łupki i kroję na 1,5 cm kawałki. Pokrojony rabarbar przesypuję do miseczki i zasypuję łyżką cukru brązowego.

 

Truskawki myję, usuwam zielone ogonki i odstawiam do wyschnięcia.

 

Białka oddzielam od żółtek i odkładam do lodówki. Do ciasta potrzebne mi będą tylko żółtka, a z białek później ubiję pianę.

 

Mąkę z cukrem pudrem wsypuję na stolnicę, robię dołek w środku i wlewam do niego same żółtka. Dodaję szczyptę soli, łyżkę śmietany, proszek do pieczenia i miękkie masło. Te wszystkie składniki zaczynam łączyć razem za pomocą noża siekając całość do rozdrobnienia, a następnie wyrabiam ciasto ręcznie łącząc wszystkie składniki, aż do powstania gładkiej, jednolitej kulki. Powstałą kulkę ciasta dzielę nożem na 2 części, zawijam w folię i wkładam jedną do lodówki, a drugą do zamrażalnika.

 

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dokładnie masłem.

 

Piekarnik nastawiam na 160 stopni z grzaniem góra/dół bez termoobiegu.

 

Jedną połówkę ciasta – tą która chłodziła się w lodówce – przekładam na wyścieloną papierem blaszkę i palcami rozprowadzam ciasto po dnie. Ważne, żeby ciasto było rozłożone równomiernie, więc jeśli nie czujesz się pewnie z rozkładaniem ciasta palcami – użyj wałka i rozwałkuj do rozmiarów blaszki. Ciasto posypuję niewielką ilością bułki tartej, a następnie przekładam rabarbar i układam go równomiernie. Truskawki kroję na kwałki i układam na rabarbarze.

 

Teraz ubijam białka, które były w lodówce ze szczyptą soli. Po 5 minutach dosypuję do nich cukier kryształ i ubijam na sztywną pianę. Gotową pianę przekładam na warstwę owoców i rozprowadzam lizakiem równomiernie.

 

Następnie wykładam połówkę ciasta, które było w zamrażalniku i przy pomocy tarki ścieram je (na grubym oczku) na warstwę piany. Starte ciasto rozkładam równomiernie po wierzchu.

 

Formę z ciastem wkładam do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika i piekę na średniej półce na kratce przez 40-45 minut. Na 5 minut przez zakończeniem pieczenia włączam termoobieg na 5-6 minut, żeby wierzchnie ciasto się zarumieniło.

 

Gotowy placek wykładam z piekarnika i studzę na kratce, następnie kroję w kwadraty i podaję.