en
en
Krótko smażona botwinka z czosnkiem
Składniki
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie

Liście i łodygi botwinki myję i siekam nożem.

 

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i dodaję pokrojony czosnek.

 

Po chwili dodaję posiekaną botwinkę i krótko mieszam.

 

Doprawiam solą i pieprzem do smaku i gotowe.

Słówko od Parmigiany

Danie to stworzyłam inspirując się chorwackim mangoldem serwowanym jako dodatek do ziemniaków.

 

Taką botwinkę serwuję najczęściej z kaszą gryczaną, jaglaną lub bulgur, jako lekki obiad lunch.

 

Dobrze pasuje też jako dodatek do dań głównych.

 

Do dania można też dodać troszkę posiekanego koperku.