en
en
Krem z pomidorów
Składniki
  • 1200g późno sierpniowych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

 

Przygotowanie

Pomidory myję zimną wodą i kroję w ćwiartki.

 

W naczyniu z grubym dnem rozgrzewam olej, a następnie dodaję obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dbam o to, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaję pokrojone pomidory (z łupką) i lekko je solę. Mieszam i przykrywam przykrywką. Duszę pomidory na małym ogniu aż zmiękną do godziny.

 

Rozmiękczone pomidory miksuję blenderem na gładki krem. doprawiam solą do smaku.

 

Do miseczki nalewam porcję kremu pomidorowego, polewam śmietanką, dekoruję bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany krem pomidorowy serwuję z przypieczoną bagietką lub ulubionymi kluseczkami dzieci.

Słówko od Parmigiany

Najważniejszym składnikiem tego dania są oczywiście pomidory. Ważne, aby były dobrze nagrzane słońcem i z domowego ogródka.

 

Jako dodatek do zupy dobrze się tu sprawdzą też grzanki z białego pieczywa.