- 3 duże czerwone papryki
- 5 dużych pomidorów malinowych
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- woda
- grzanki rozmarynowe
Najpierw rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
Paprykę myję, kroję na pół i usuwam środek. Następnie kładę na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, smaruję po obu stronach oliwą z oliwek i lekko solę.
Pomidory myję, kroję na pół i usuwam zielony środek. Następnie wkładam do osobnego naczynia żaroodpornego, polewam oliwą z oliwek, solę i dodaję pokrojone ząbki czosnku.
Tak przygotowaną paprykę i pomidory wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę do momentu, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu.
Upieczone warzywa wykładam z piekarnika, oddzielam skórkę od miąższu i przekładam je do wysokiego garnka.
W garnku blenduję wszystko na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta to dodaję trochę wody i zagotowuję całość. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę przelewam do miseczki, dodaję grzanki, dekoruję gałązką rozmarynu i polewam całość oliwą extravergine.
Zupę najczęściej podaję z grzankami rozmarynowymi (zobacz przepis wpisując grzanki rozmarynowe w wyszukiwarkę na stronie).
Zupa ta też dobrze komponuje się z pieczywem typu focaccia (przepis i inspirację znajdziesz również na mojej stronie, korzystając z wyszukiwarki przepisów).