en
en
Krem z pieczonej papryki, pomidorów i czosnku
Składniki
  • 3 duże czerwone papryki
  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • grzanki rozmarynowe
Przygotowanie

Najpierw rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.

 

Paprykę myję, kroję na pół i usuwam środek. Następnie kładę na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, smaruję po obu stronach oliwą z oliwek i lekko solę.

 

Pomidory myję, kroję na pół i usuwam zielony środek. Następnie wkładam do osobnego naczynia żaroodpornego, polewam oliwą z oliwek, solę i dodaję pokrojone ząbki czosnku.

 

Tak przygotowaną paprykę i pomidory wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę do momentu, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu.

 

Upieczone warzywa wykładam z piekarnika, oddzielam skórkę od miąższu i przekładam je do wysokiego garnka.

 

W garnku blenduję wszystko na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta to dodaję trochę wody i zagotowuję całość. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

 

Gotową zupę przelewam do miseczki, dodaję grzanki, dekoruję gałązką rozmarynu i polewam całość oliwą extravergine.

Słówko od Parmigiany

Zupę najczęściej podaję z grzankami rozmarynowymi (zobacz przepis wpisując grzanki rozmarynowe w wyszukiwarkę na stronie).

 

Zupa ta też dobrze komponuje się z pieczywem typu focaccia (przepis i inspirację znajdziesz również na mojej stronie, korzystając z wyszukiwarki przepisów).