en
en
Kompot z wiśni
Składniki
  • wiśnie
  • woda
  • cukier
Przygotowanie

Wiśnie płuczę pod zimną wodą i przesypuję do dużego garnka.

 

Następnie do garnka z wiśniami nalewam wodę z kranu, tak aby jej ilość była taka sama jak wiśni.

 

Wsypuję 2 łyżki cukru i zagotowuję.

 

Kiedy woda się gotuje, zmniejszam grzanie i gotuję przez kolejne 5 min.

 

Teraz sprawdzam smak i dosładzam jeśli jest taka potrzeba.

 

Gotuję je jeszcze kolejne 5 minut i wyłączam grzanie.

 

Świeżo ugotowany kompot serwuję wraz z owocami na ciepło, a resztę schładzam i serwuję również na zimno.

Słówko od Parmigiany

Przepis otrzymał kategorię ZeroWaste, ponieważ bardzo często robię kompoty kiedy mam nadmiar owoców.