Knedle:
- 0,5kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 jajko
- sól
- 30 średniej wielkości truskawek, półtwardych
Polewa:
- śmietana 18%
- cukier puder
Truskawki myję pod bieżącą wodą, usuwam zielony ogonek i osuszam ścierką lub ręcznikiem papierowym.
Śmietanę ucieram z cukrem pudrem i odstawiam do lodówki.
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzam wodę i przeciskam przez praskę do ziemniaków prosto na stolnicę. Teraz dodaję mąkę pszenną, ziemniaczaną i robię dołek w środku, do którego wbijam jedno całe jajko i jedno żółtko. Na koniec dodaję 1/3 łyżeczki soli. Całość łączę za pomocą noża tak jak w przepisie na ciasto kruche. Następnie zagniatam ręcznie na jednolite ciasto, podsypując mąką, żeby nie przywarło do stolnicy.
Ze stworzonej kulki odkrawam niewielką część i robię z niej wałeczek cały czas podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wałeczek kroję w poprzek na kolejne części, które rozpłaszczam na podsypanej mąką stolnicy tak, aby utworzyć mały okrągły plasterek. W ten plasterek zawijam całą truskawkę i toczę ją w rękach tak aby uzyskać kulkę z ciasta, w której zamknięta jest truskawka. Utworzone kulki odkładam na brzegu stolnicy i kontynuuję pracę, aż do zużycia połowy ciasta, czyli jak mam około 15 kulek.
Surowe knedle wkładam delikatnie do gotującej się, lekko posolonej wody. Wtedy woda przestaje na chwilę bulgotać. Mieszam od dołu drewnianą łyżką, żeby knedle nie przywarły do dna i czekam aż woda znów zacznie bulgotać. Od czasu ponownego zagotowania się wody wraz z knedlami odczekuję 5 min. i wyciągam knedle z wody łyżką cedzakową.
Knedle podaję ciepłe, odcedzone, prosto z wody, polane przygotowaną śmietaną. Na zdjęciu z listkiem mięty do dekoracji.
Z tych proporcji wychodzi ok. 30 knedli
Świetnie sprawdzają się tu ziemniaki z poprzedniego dnia, bo są wysuszone i bardziej kruche a przez to łatwiej je przetrzeć przez sitko – dlatego przepis został skategoryzowany między innymi jako ZeroWaste. Jeśli nie masz praski do ziemniaków, utłucz je tłuczkiem.
Po wyciągnięciu knedli najlepiej od razu je zjeść, ale jeśli robicie dużą ilość to pewnie zostanie na następny dzień, dlatego warto polać wyciągnięte z wody knedle rozpuszczonym masełkiem. Jeśli chodzi o odgrzewanie knedli to najlepiej zrobić to na parze.
Jeśli wbijesz dwa całe jajka to knedle będą twardsze.