en
en
Kasza bulgur z bobem
Składniki
  • 1,5 szklanki kaszy bulgur
  • 3/4 szklanki ugotowanego i obranego z łupki bobu
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie

Najpierw gotuję surowy bób w łupkach w osolonej wodzie do momentu al dente lub używam ugotowanego bobu z dnia poprzedniego. Odcedzam wodę, obieram bób z łupek i odkładam do miseczki na potem.

 

Natkę i koperek płuczę zimną wodą i mocno siekam.

 

Czosnek obieram z łupki i kroję w plasterki.

 

Kaszę bulgur gotuję w osolonej wodzie w proporcjach 1:1. Kiedy tylko kasza zacznie mięknąć wyłączam grzanie, odcedzam namiar wody jeśli to konieczne, polewam ulubionym olejem i przykrywam pokrywką. W ciepłe dni kaszę zostawiam w garnku na płycie, a w chłodniejsze zawijam garnek w koc i przystępuję do przyrządzenia bobu.

 

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i dodaję pokrojony czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodaje bób, koperek, natkę pietruszki i mieszam całość dość energicznie, na tyle krótko by bób się jedynie podgrzał. Dodaję sól i pieprz do smaku.

 

Na talerz nakładam najpierw ciepłą kaszę bulgur, a na niej przyrządzony bób prosto z patelni. Całość polewam ulubionym olejem i oprószam raz jeszcze świeżą natką i koperkiem.