en
en
Kanapka po sasku
Składniki
  • 1 gruba kromka domowej chałki
  • mleko
  • tłuszcz kokosowy lub masło klarowane
  • twaróg
  • rzodkiewka
  • awokado
  • ząbek czosnku
  • limonka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • roszponka
Przygotowanie

Najpierw przygotowuję twarożek z rzodkiewką, czyli łączę twaróg tłusty z drobno pokojoną rzodkiewką i doprawiam solą.

Następnie przygotowuję guacamole, czyli wkładam obrane awokado do miseczki, polewam sokiem z limonki, dodaję ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, odrobinę soli i oliwy i rozgniatam całość widelcem aż powstanie salsa. Guacmole na końcu doprawiam jeszcze solą, pieprzem lub sokiem z limonki i odkładam.

 

Teraz robię tost francuski z mojej domowej chałki. Czyli kroję grubą kromkę chałki maczam ją krótko po obu stronach w mleku i kładę na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (najchętniej kokosowym). Smażę obie strony kromki aż się zarumienią i gotowy tost układam na środku talerza. Najpierw nakładam twarożek, następnie guacamole, a na wierzchu kładę plasty wędzonego łosia zwinięte w rulon. Na koniec dekoruję kanapkę roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Całość oprószam świeżo zmielonym pieprzem i serwuję z poranną kawą.

Słówko od Parmigiany

Polecam też posypanie wierzchu kanapki świeżo uprażonymi płatkami migdałów i udekorowanie nimi talerza.

 

Przepis na domową chałkę znajdziesz na mojej stronie.