- 1 gruba kromka domowej chałki
- mleko
- tłuszcz kokosowy lub masło klarowane
- twaróg
- rzodkiewka
- awokado
- ząbek czosnku
- limonka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz grubo mielony
- 2 pomidorki koktajlowe
- 3 plastry wędzonego łososia
- roszponka
Najpierw przygotowuję twarożek z rzodkiewką, czyli łączę twaróg tłusty z drobno pokojoną rzodkiewką i doprawiam solą.
Następnie przygotowuję guacamole, czyli wkładam obrane awokado do miseczki, polewam sokiem z limonki, dodaję ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, odrobinę soli i oliwy i rozgniatam całość widelcem aż powstanie salsa. Guacmole na końcu doprawiam jeszcze solą, pieprzem lub sokiem z limonki i odkładam.
Teraz robię tost francuski z mojej domowej chałki. Czyli kroję grubą kromkę chałki maczam ją krótko po obu stronach w mleku i kładę na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (najchętniej kokosowym). Smażę obie strony kromki aż się zarumienią i gotowy tost układam na środku talerza. Najpierw nakładam twarożek, następnie guacamole, a na wierzchu kładę plasty wędzonego łosia zwinięte w rulon. Na koniec dekoruję kanapkę roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Całość oprószam świeżo zmielonym pieprzem i serwuję z poranną kawą.
Polecam też posypanie wierzchu kanapki świeżo uprażonymi płatkami migdałów i udekorowanie nimi talerza.
Przepis na domową chałkę znajdziesz na mojej stronie.