- 8 jaj
- 100g łososia wędzonego w kawałku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 5 pomidorków cherry
- młoda cebulka
- sól
- grubo zmielony pieprz
Całe jaja wbijam do miseczki, lekko solę i rozbijam lekko rózgą.
Łososia kroję w 1cm kawałki i odkładam.
Pomidorki myję i kroję wzdłuż i odkładam.
Zieloną część cebuli kroję i drobne prążki i odkładam.
Na dużej patelni rozgrzewam masło klarowane i wsypuję cząstki łososia. Smażę go przez minutę ze wszystkich stron, aby w środku pozostał ciemno różowy i miękki.
Następnie wlewam roztrzepane jaja i po minucie zeskrobuję je z dna obracając na drugą stronę. Zaraz po tym wyłączam grzanie.
Patelnie dekoruję pokrojonymi pomidorkami, cebulką i oprószam świeżo zmielonym pieprzem.
Serwuję z pieczywem.
Przed posoleniem jajek sprawdź jak bardzo słony jest wędzony łosoś i wtedy dopasuj smak do swoich upodobań.
Możesz też skroić białą część cebulki i rozdzielić ją na prążki, aby udekorować jajecznicę. Zamiast młodej cebulki może być też szczypiorek.