en
en
Jajecznica z wędzonym łososiem i pomidorkami
Składniki
  • 8 jaj
  • 100g łososia wędzonego w kawałku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 pomidorków cherry
  • młoda cebulka
  • sól
  • grubo zmielony pieprz
Przygotowanie

Całe jaja wbijam do miseczki, lekko solę i rozbijam lekko rózgą.

 

Łososia kroję w 1cm kawałki i odkładam.

 

Pomidorki myję i kroję wzdłuż i odkładam.

 

Zieloną część cebuli kroję i drobne prążki i odkładam.

 

Na dużej patelni rozgrzewam masło klarowane i wsypuję cząstki łososia. Smażę go przez minutę ze wszystkich stron, aby w środku pozostał ciemno różowy i miękki.

 

Następnie wlewam roztrzepane jaja i po minucie zeskrobuję je z dna obracając na drugą stronę. Zaraz po tym wyłączam grzanie.

 

Patelnie dekoruję pokrojonymi pomidorkami, cebulką i oprószam świeżo zmielonym pieprzem.

 

Serwuję z pieczywem.

 

Słówko od Parmigiany

Przed posoleniem jajek sprawdź jak bardzo słony jest wędzony łosoś i wtedy dopasuj smak do swoich upodobań.

 

Możesz też skroić białą część cebulki i rozdzielić ją na prążki, aby udekorować jajecznicę. Zamiast młodej cebulki może być też szczypiorek.