en
en
Jabłkowe racuszki na kefirze
Składniki
  • 400g kefiru
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 220-240g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szara reneta
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie

Jabłko obieram z łupki i ścieram na tarce na grubym oczku do osobnej miseczki i odkładam.

 

Masło roztapiam w rondelku i studzę.

 

W jeden misce łączę wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre, łącznie ze startym jabłkiem. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja zbliżona do ciasta na gofry).

 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy. Stołową łyżką nakładam ciasto (po 1 kopiatej łyżce na 1 racuszek) na rozgrzany tłuszcz na patelni. Racuszki smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.

 

Usmażone układam jeden na drugim i serwuję na ciepło najczęściej z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Słówko od Parmigiany

Zakres mąki jest między 220-240g w zależności od soczystości jabłka. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do ciasta na gofry.

 

Zamiast syropu klonowego można polać je miodem.

 

Często jemy je również na zimno następnego dnia.