- 400g kefiru
- 50g masła
- 2 jajka
- 220-240g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szara reneta
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Jabłko obieram z łupki i ścieram na tarce na grubym oczku do osobnej miseczki i odkładam.
Masło roztapiam w rondelku i studzę.
W jeden misce łączę wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre, łącznie ze startym jabłkiem. Suche przesypuję do mokrych i łączę w jedno ciasto za pomocą rózgi (konsystencja zbliżona do ciasta na gofry).
Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej kokosowy. Stołową łyżką nakładam ciasto (po 1 kopiatej łyżce na 1 racuszek) na rozgrzany tłuszcz na patelni. Racuszki smażę po obu stronach do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Usmażone układam jeden na drugim i serwuję na ciepło najczęściej z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Zakres mąki jest między 220-240g w zależności od soczystości jabłka. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do ciasta na gofry.
Zamiast syropu klonowego można polać je miodem.
Często jemy je również na zimno następnego dnia.