- 5 dojrzałych soczystych pomidorów z późnego lata
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
- kieliszek czerwonego wina
- 160g makaronu typu pipe rigate lub tym podobne z dziurką
Pomidory myję i kroję na kawałki.
Czosnek obieram z łupki i kroję w plasterki.
W rondelku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek, a następnie dodaję pokrojony czosnek i mieszam, żeby się nie przypalił. Po chwili dodaję pokrojone pomidory, solę je, dodaję kilka gałązek świeżego rozmarynu i zalewam całość winem. Zmniejszam grzanie na minimum, żeby tylko lekko pyrkało i przykrywam pokrywką. Duszę pomidory w winie ok. 20 – 30 min.
Na 15 min przed planowanym podaniem zagotowuję osoloną wodę w średnim garnku. Kiedy zaczyna wrzeć wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente. Następnie przekładam ugotowany makaron z wody prosto do garnka z powstałym gulaszem i mieszam całość cały czas podgrzewając. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Do głębokiego talerza nalewam porcję dania i dekoruję talerz gałązką świeżego rozmarynu. Podaję gorące.
Proporcje na 2 dorosłe osoby.