en
en
Gulasz z pomidorów na czerwonym winie z rozmarynem
Składniki
  • 5 dojrzałych soczystych pomidorów z późnego lata
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • kieliszek czerwonego wina
  • 160g makaronu typu pipe rigate lub tym podobne z dziurką
Przygotowanie

Pomidory myję i kroję na kawałki.

 

Czosnek obieram z łupki i kroję w plasterki.

 

W rondelku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek, a następnie dodaję pokrojony czosnek i mieszam, żeby się nie przypalił. Po chwili dodaję pokrojone pomidory, solę je, dodaję kilka gałązek świeżego rozmarynu i zalewam całość winem. Zmniejszam grzanie na minimum, żeby tylko lekko pyrkało i przykrywam pokrywką. Duszę pomidory w winie ok. 20 – 30 min.

 

Na 15 min przed planowanym podaniem zagotowuję osoloną wodę w średnim garnku. Kiedy zaczyna wrzeć wsypuję makaron i gotuję go do momentu al dente. Następnie przekładam ugotowany makaron z wody prosto do garnka z powstałym gulaszem i mieszam całość cały czas podgrzewając. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

 

Do głębokiego talerza nalewam porcję dania i dekoruję talerz gałązką świeżego rozmarynu. Podaję gorące.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 dorosłe osoby.