en
en
Grzanki rozmarynowe
Składniki
  • kromki pszennego pieczywa
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
Przygotowanie

Kromki chleba lub innego pszennego pieczywa kroję w kostkę.

Na patelki rozgrzewam oliwę i dodaję kilka igiełek rozmarynu. Następnie dodaję pokrojone pieczywo i smażę do momentu, kiedy zewnętrzna część grzanek będzie szurać po dnie patelni.

Na koniec dekoruję świeżą gałązką rozmarynu.

Słówko od Parmigiany

Wg. moich dzieci jest to najlepszy dodatek do zup kremowych. Świetnie sprawdza się też jako chrupiący dodatek do lekkich sałatek.

Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym.

 

Dobrze, aby pieczywo było na tyle świeże, żeby miało miękki środek, wtedy uzyskasz mój ulubiony efekt, czyli chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku.