en
en
Grysik na mleku z musem truskawkowym
Składniki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 200ml mleka
  • szczypta soli
  • świeże truskawki
Przygotowanie

Do rondelka nalewam mleko, a następnie wsypuję kaszę mannę i dodaję szczyptę soli.

 

Cały czas mieszam, aż do momentu, kiedy kasza zgęstnieje do oczekiwanego efektu. Im dłużej gotujesz, tym bardziej będzie gęsta.

 

Truskawki miksuję blenderem i lekko podgrzewam, żeby puściły więcej soku.

 

Gotowy grysik przelewam do miseczki i dodaję 2 łyżki musu i rozprowadzam go łyżką po wierzchu.

 

Serwuję na ciepło lub na zimno.

 

Dekoruję listkiem mięty lub melisy.

Słówko od Parmigiany

Poza sezonem truskawkowym można posłużyć się dobrej jakości dżemem truskawkowym, najlepiej własnej produkcji, bez dodatku cukru.