en
en
Grysik na mleku z mango
Składniki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 200ml mleka
  • szczypta soli
  • dojrzałe mango
  • listek mięty lub melisy
Przygotowanie

Do rondelka nalewam mleko, a następnie wsypuję kaszę mannę i dodaję szczyptę soli.

 

Cały czas mieszam, aż do momentu, kiedy kasza zgęstnieje do oczekiwanego efektu. Im dłużej gotujesz, tym bardziej będzie gęsta.

 

Gotowy grysik przelewam do miseczki i dodaję obrane i pokrojone w kostkę mango. Dekoruję listkiem mięty lub melisy.

Słówko od Parmigiany

W wersji 100%vegan można użyć mleka roślinnego.

 

Podczas gotowania grysiku nigdy nie dodaję cukru, wg mnie jest o wiele smaczniejszy ze szczyptą soli i idealnie się wtedy komponuje ze słodkimi owocami.