en
Gofry basic
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 2 jaja
- 125 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie
Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do wystudzenia.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy i łączę wszystkie składniki za pomocą rózgi.
Następnie dolewam mleko i dodaję jajka wszystko mieszając do powstania jednolitej masy. Na koniec wlewam masło i łączę rózgą tak aby powstało jednolite ciasto.
Na rozgrzaną gofrownicę nalewam chochlą ciasto i piekę gofry zgodnie z instrukcją urządzenia.
Gotowe gofry wyjmuję drewnianą szpatułką i układam na talerzu.
Dekoruję cukrem pudrem, owocem granatu i listkami mięty.