en
en
Gofry basic
Składniki
  • 240 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 2 jaja
  • 125 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie

Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do wystudzenia.

 

Mąkę wsypuję do miski, dodaję proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy i łączę wszystkie składniki za pomocą rózgi.

 

Następnie dolewam mleko i dodaję jajka wszystko mieszając do powstania jednolitej masy. Na koniec wlewam masło i łączę rózgą tak aby powstało jednolite ciasto.

 

Na rozgrzaną gofrownicę nalewam chochlą ciasto i piekę gofry zgodnie z instrukcją urządzenia.

 

Gotowe gofry wyjmuję drewnianą szpatułką i układam na talerzu.

 

Dekoruję cukrem pudrem, owocem granatu i listkami mięty.