en
en
Gęsta zupa pomidorowo-soczewicowa z grzankami rozmarynowymi
Składniki
  • 3,5l wody
  • ok. 650g średnio-gęstego przecieru pomidorowego (w składzie same pomidory pasteryzowane)
  • 25 dag żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 średni seler
  • 3 pietruszki korzeń
  • 1 pęczek koperku
  • 1 natka pietruszki
  • 150g soczewicy czerwonej
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 listów laurowych
  • sól
  • pieprz w ziarenkach oraz mielony
  • oliwa z oliwek
  • suszony rozmaryn
  • biały chleb
Przygotowanie

Do 7 litowego garnka nalewam ok. 3,5l zimnej wody z kranu, stawiam go na płycie grzewczej i włączam grzanie. Od razu dodaję umyte żeberka, obraną cebulę w całości, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, obrane i przekrojone ząbki czosnku oraz czubatą łyżeczkę soli. Całość doprowadzam do wrzenia i jeśli woda się zagotuje, zmniejszam grzanie i częściowo przykrywam garnek pokrywką.

 

W czasie kiedy powstaje wywar mięsny, obieram warzywa i kroję je na tacce. Natkę i koperek płuczę zimną wodą i siekam drobno na tacce. Po godzinie czasu dokładam pokrojone warzywa do wywaru oaz posiekany koperek i część posiekanej natki (resztę zostawiam do dekoracji). Garnek przykrywam pokrywką i gotuję tak długo, aż warzywa zmiękną.

 

W średnim garnku gotuję soczewicę w osolonej wodzie przez ok.10-15 min, aż zmięknie. Kiedy się ugotuje, wyłączam grzanie, odlewam nadmiar wody jeśli jest taka potrzeba i odkładam.

 

Chleb kroję w kromki, a następnie w małe kostki, z których powstaną grzanki. Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i kiedy się lekko rozgrzeje, dodaję pokrojony w kostkę chleb, który obficie posypuję rozmarynem. Grzanki przesuwam na patelni z każdej strony drewnianą łyżką tak długo, aż zaczną szurać po dnie i wyłączam grzanie.

 

Kiedy warzywa w zupie już zmiękną, odławiam mięso z garnka, przekładam je na talerz, a do całości dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Teraz wyławiam z garnka marchewkę (ok. dwóch), pietruszkę korzeń (ok. dwóch) oraz 2 cząstki selera i dokładam je do ugotowanej soczewicy. Teraz bleduję warzywa z soczewicą na gładką masę. Z garnka usuwam ugotowaną cebulę, czosnek, pora i resztę selera. Następnie wlewam zmiksowane warzywa z soczewicą i mieszam dokładnie całość, aż powstanie jednolita gęsta zupa. Jeśli jest taka konieczność, doprawiam zupę solą i mielonym pieprzem.

Gorącą zupę nalewam do głębokiego talerza lub miseczki, wierzch dekoruję grzankami i świeżą natką pietruszki, a na koniec polewam oliwą z oliwek i serwuję.

 

Słówko od Parmigiany

W wersji BabyParmigiana zabielam zupę śmietaną 18% lub 30%.

 

Latem zastąp przecier pomidorowy dojrzałymi soczystymi pomidorami tak jak w przepisie na pomidorową przecieraną.

 

Grzanki możesz zastąpić drobnym makaronem np. gwiazdki lub muszelki lub ugotowanym białym ryżem.

 

Sprawdź też inne przepisy na pomidorową wpisując tą frazę w wyszukiwarkę na mojej stronie.

 

PregnantParmigiana: świetna propozycja na wzbogacenie zupy pomidorowej niezbędnymi dla ciąży mikroelementami soczewicy czerwonej.