en
en
Gazpacho
Składniki
  • 1kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 60g papryki zielonej
  • 60g ogórka szklarniowego
  • ocet jabłkowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szynka serrano
Przygotowanie

Pomidory myję, wycieram i kroję w ćwiartki, wykrawając zielone środki. Ogórka i paprykę również myję, wycieram i usuwam środek z papryki.

 

Przygotowane ćwiartki pomidorów wkładam do wysokiego naczynia wraz z odrobiną soli, ząbkami czosnku i połówką małej cebuli. Miksuję całość blenderem na aksamitny płyn. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i zakwaszam octem jabłkowym. Na sam koniec dodaję odrobinę oliwy z oliwek i odkładam do lodówki na minimum godzinę przed planowanym podaniem.

 

W osobnym wysokim naczyniu blenduję ogórka ze skórką z odrobiną soli i paprykę z wydrążonym środkiem. Kiedy powstanie już aksamitny zielony płyn to również odkładam go do lodówki do schłodzenia.

 

Kiedy przychodzi pora podania podsmażam plaster szynki na patelni, żeby zrobił się z niej czips oraz wykładam oba pojemniki z lodówki.

 

Do miseczki nalewam najpierw czerwony płyn, a na nim nakładam łyżeczką zielony. Dekoruję czipsem z szynki i kilkoma kawałkami zielonej papryki. Na koniec polewam wszystko oliwą z oliwek i oprószam czarnym pieprzem. Podaję na zimno.

 

Słówko od Parmigiany

Najważniejszą rolę grają tu pomidory. Powinny być soczyste, mięsiste, pachnące i nagrzane słońcem – w Polsce najlepsze będą te z końca lata.

 

Kiedyś brakowało mi octu jabłkowego i zakwasiłam gazpacho witaminą C w proszku.

 

Gazpacho jest idealnym chłodnikiem na upalne lato. Serwuję je na kilka sposobów:

  1. Najbardziej efektowym wizualnie podaniem jest to opisane w przepisie.
  2. Czasem nalewam najpierw czerwony płyn, a potem zielony i lekko mieszam łyżeczką
  3. Można też zmiksować wszystko na raz, ale wtedy utracimy czerwony kolor.
  4. Zdarza się też, że dodaję do gazpacho ugotowane na miękko jajko, tak jak w polskim chłodniku.
  5. Do gazpacho świetnie pasuje też pieczywo typu ciabatta (sprawdź przepis w wyszukiwarce przepisów na stronie).