en
en
Frytki na oleju rzepakowym
Składniki
  • 4 ziemniaki
  • 500g oleju rzepakowego
  • gruba sól w młynku
  • woda z kranu
Przygotowanie

Ziemniaki obieram z łupki i kroję na jednakowych rozmiarów frytki. Do miski nalewam zimną wodę z kranu i wsypuję do niej pokrojone ziemniaki. Surowe frytki moczę w wodzie 30 min. Po tym czasie wykładam frytki z miski za pomocą łyżki cedzakowej prosto na bawełniany ręcznik kuchenny i od góry osuszam je dodatkowo ręcznikiem papierowym dociskając każdą frytkę w ręcznik. Tak osuszone frytki są gotowe do pierwszego smażenia.

 

W żeliwnym garnku z grubym i szerokim dnem rozgrzewam olej rzepakowy do temperatury ok. 135 stopni C. Temperaturę mierzę za pomocą pirometru. Kiedy temperatura oleju osiągnie 135 stopni C, wsypuję frytki i smażę je ok.3-5 min. W tym czasie powinny złapać żółty kolor i wykładam je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i zostawiam je do momentu drugiego smażenia.

 

Następnie podgrzewam olej w garnku do temperatury 200 stopni C i jeśli osiągnie ten stan to wsypuję raz jeszcze wcześniej obsmażone frytki. Teraz już tylko kontroluję kolor. Kiedy osiągną kolor złoto-brązowy to wykładam je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, posypuję solą z młynka i przekładam do koszyczka. Serwuję od razu, najczęściej jako dodatek do dań.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 porcje frytek do koszyczka (320 ml).