en
en
Freestylowe muffinki malinowe na maślance
Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 125g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250g maślanki
  • 130g masła
  • 24 maliny
  • ok. 1 łyżka stołowa cukru pudru do dekoracji
Przygotowanie

Piekarnik nastawiam na grzanie góra i dół bez termoobiegu na 180 stopni C.

 

Przygotowuję 12 podwójnych papilotek i układam je na okrągłej (średnica 30 cm) blaszce do pieczenia.

 

Masło roztapiam w rondelku, a następnie studzę.

 

W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, a do drugiej wbijam jajka, zalewam je maślanką, roztopionym masłem i rozbełtuję za pomocą rózgi kuchennej. Tak przygotowaną mokrą masę wlewam do miski z suchymi składnikami i łączę w jedną masę za pomocą rózgi. Masa na muffinki nie powinna zawierać grudek mąki i powinna mieć średnio-gęstą konsystencję. Za pomocą łyżki stołowej nakładam ciasto do każdej z papilotek. Na wierzchu układam po 2 maliny.

 

Tak przygotowana blaszkę wkładam do piekarnika na 25-30 min lub do momentu, kiedy wierzch muffinek ładnie się zarumieni.

 

Kiedy muffinki są gotowe wykładam je z piekarnika i studzę. Tuż przed podaniem oprószam je cukrem pudrem.

 

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 12 muffinek.

 

Jeśli zależy Ci na idealnym kształcie muffinek to użyj do tego specjalnej blaszki na muffinki.

 

Eksperymentuj z różnymi owocami i dodatkami, np. świetnym połączeniem jest biała czekolada z borówkami 😉

 

Takie muffinki świetnie pasują do herbaty, kawy czy kakao zarówno na deser jak i na drugie śniadanie lub przekąska do szkoły.