en
en
Francuskie crêpes
Składniki
  • 200g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 600g mleka 2% lub 3%
  • 70g roztopionego masła
  • 2 jaja
  • łyżka oleju rzepakowego do posmarowania patelni przed pierwszym naleśnikiem
Przygotowanie

Najpierw roztapiam masło w rondelku i zostawiam do wystudzenia.

 

Do miski wsypuję mąkę i sól. Zalewam je mlekiem jednocześnie mieszając całość kuchenną rózgą, tak aby nie powstały grudki. W osobnej miseczke lekko ubijam całe jajka i dodaję do reszty składników. Na koniec dodaję ostygnięte masło i łączę wszystko za pomocą rózgi aż powstanie rzadkie, lejące ciasto na naleśniki.

 

Patelnię o średnicy 25 cm kładę na płycie grzewczej, polewam olejem rzepakowym i włączam średnio-mocne grzanie. Kiedy olej jest dobrze rozgrzany nabieram ciasto naleśnikowe za pomocą chochli i rozlewam go po patelni przechylając na wszelkie możliwe strony tak, aby rozprowadziło się równomiernie. Kiedy ciasto zaczyna z łatwością odchodzić od dna patelni przewracam go na drugą stronę za pomocą szpatułki.

 

Gotowego naleśnika zsuwam z patelni na talerz i znów nakładam chochlą kolejną porcję ciasta na patelnię.

Słówko od Parmigiany

Naleśniki najczęściej podaję z domowym dżemem, powidłem śliwkowym, prażonymi jabłkami z cynamonem lub serkiem bananowym (sprawdź przepis na mojej stronie pod tą nazwą). Do dekoracji używam cukru pudru i świeżych listków mięty lub melisy.

 

Z tych proporcji wychodzi ok. 16 naleśników.