en
en
Fondant czekoladowy
Składniki
  • 100g gorzkiej czekolady 50% kakao
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 4 płaskie łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka mąki do oprószenia kokilek
  • cukier puder do posypania
  • listek mięty lub melisy
Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C.

 

Czekoladę z masłem roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam do schłodzenia.

 

W tym czasie dokładnie smaruję kokilki masłem i oprószam zwykłą mąką. Nadmiar mąki strzepuję – ma zostać tylko taka warstwa mąki, która przykleiła się do masła.

 

Całe jajka roztrzepuję z cukrem i szczyptą soli za pomocą rózgi, ale nie ubijam.

 

Przestygniętą czekoladę z masłem dodaję do jajek i łączę całość rózgą. Powstałą masę przelewam po równo do kokilek i wstawiam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę z grzaniem góra/dół na 9-10 min. Po tym czasie wierzchnia warstwa fondanta powinna stężeć – to znak, że kokilki należy wyciągnąć z piekarnika.

 

Okrajam nożem fondanta dookoła, oddzielając go od kokilki, obracam do góry spodem i delikatnie zdejmuję kokilkę.

 

Gotowe ciasto dekoruję cukrem pudrem i listkiem mięty. Ciasto podaję od razu, po udekorowaniu – fondant powinien być płynny w środku.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 2 kokilki o poj. 120ml.