en
en
Finansjerki z czerwoną porzeczką
Składniki
  • 125g masła
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 100g cukru
  • 90g mąki pszennej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 5 białek ze średniej wielkości jaj
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czerwone porzeczki
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie

Najpierw włączam piekarnik na grzanie góra i dół (bez termoobiegu) na 200 C.

 

Foremkę na mini muffinki smaruję dokładnie masłem.

 

Masło do ciasta roztapiam w rondelku i odstawiam do wystudzenia.

 

W średniej misce łączę cukier, mąkę migdałową, mąkę pszenną i sól. Delikatnie mieszam całość widelcem.

 

W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli, na wysokich obrotach, do sztywnej piany.

 

Dodaję suche składniki do mokrych delikatnie mieszając całość widelcem aż do połączenia się wszystkich składników. Dodaję wystudzone, roztopione masło i mieszam nadal widelcem, aż całość stworzy jednolitą masę.

 

Tak przygotowane ciasto nadkładam małą łyżeczką do każdego zagłębienia w foremce. Następnie na samym środku każdej finansjerki kładę czerwoną porzeczkę i delikatnie dociskam ją palcem, aby zanurzyła się w cieście.

 

Tak przygotowaną formę wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę na kratce przez 10-12 minut, lub do czasu, kiedy środek finansjerki podniesie się do góry, a boki lekko przyrumienią na brązowo.

 

Foremkę wykładam z piekarnika i staram się jak najszybciej przenieść upieczone finansjerki na kratkę do studzenia.

 

Kiedy finansjerki całkowicie ostygną, dekoruję je cukrem pudrem i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Proporcje na 24 ciasteczka z foremki mini muffinków.

Czas przygotowania 15 minut.

Czas pieczenia 10-12 minut.

Od pewnego czasu piekę finansjerki z dodatkiem cukru brązowego (nie mylić z cukrem trzcinowym czy kokosowym), czyli 50g cukru białego i 50g cukru brązowego. Dzięki temu finansjerki mają delikatnie karmelowy smak.