en
en
Fasolka po włosku
Składniki
  • 400g białej fasoli „Piękny Jaś”
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • bazylia świeża
  • sól
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1l wysokiej klasy passaty z pomidorów san marzano
  • grubo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek do dekoracji
Przygotowanie

Świeżą fasolę wsypuję do garnka, zalewam zimną wodą  i odstawiam na do namoczenia na godzinę.

 

Następnie odcedzam wodę i nalewam świeżą (ok. 1 litra) do tego samego garnka. Dodaję czubatą łyżeczkę soli, 2 przekrojne na pół ząbki czosnku, ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotuję całość przez ok. godzinę, aż fasola zmięknie.

 

W czasie kiedy fasola się gotuje, kroję obrane cebule w kostkę. Odkładam 2 łyżki pokrojonej cebuli, które posłużą mi do dekoracji. Na patelni z tłuszczem (tu wolę olej rzepakowy) krótko podsmażam pokrojony w plasterki czosnek i posoloną cebulę. Smażę całość na tyle krótko, aby cebula lekko zeszkliła się nie tracąc koloru i wyłączam grzanie.

 

W międzyczasie ugotowała się już fasola, więc ją odcedzam, zostawiając troszkę wody z gotowania na samym dnie. Do ugotowanej fasoli dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem, i zalewam całość dobrą passatą z pomidorków san marzano. Dodaję kilka listków bazylii, mieszam i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Danie podgrzewam tylko do momentu, kiedy sos pomidorowy zabulgota i wyłączam grzanie, żeby nie stracić soczysto czerwonego koloru.

 

Gotowe danie przekładam do miseczki, dekoruję okazałym listkiem bazylii, grubo zmielonym pieprzem i polewam całość oliwą z oliwek extravergine. Serwuję na ciepło, najczęściej z ciabattą lub grzankami.

Słówko od Parmigiany

Przepis ten powstał podczas kwarantanny 2020 jako pomysł na to co zrobić z pozostałym sosem do pizzy i nadmierną ilością suchej fasoli w spiżarce. Dlatego też został skategoryzowany między innymi jako przepis ZeroWaste.

 

Jeśli używasz suszonej fasoli zostaw ją namoczoną w garnku na całą noc.