en
en
Dorada z grilla
Składniki
  • świeża dorada, wypatroszona
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn lub szałwia
Przygotowanie

Wypatroszone dorady nacieram solą i pieprzem i posypuję solą również wnętrze ryby.

 

Na ruszcie do grillowania ryb (inne nazwy: kratka lub kosz) układam świeże gałązki rozmarynu, a na nich dorady i na wierzchu ryby również układam świeże zioła). Teraz zamykam ruszt (kratkę) i układam na rozgrzanym ruszcie grilla. Po około 5-6 minutach obracam kratkę z rybami na drugą stronę i dalej opiekam.

 

W momencie, kiedy opiekają sie ryby przygotowuję talerz do serwowania ozdabiając go świeżym rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi. Gotowe ryby układam na talerzu, skrapiam oliwą z oliwek i serwuję.

Słówko od Parmigiany

Sekret tego dania wcale nie tkwi w składnikach czy przygotowaniu, tylko w świeżości ryby. Dlatego polecam zgrillować doradę najlepiej w dniu jej połowu.