en
en
Domowa granola z jogurtem greckim i syropem klonowym
Składniki

Granola:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g pistacji bez łupki
  • 100 g sezamu
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g daktyli bez pestki
  • 50 g suszonych moreli
  • 50g suszonej żurawiny
  • 500g płatków owsianych górskich

 

Podanie:

  • jogurt grecki
  • syrop klonowy
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie

Wszystkie składniki z listy „granola” wsypuję do blendera kielichowego i siekam na takich obrotach, tak aby niektóre orzechy pozostały tylko częściowo posiekane, po to, aby chrupały 🙂 Tak przygotowaną masę wkładam do szczelnie zamykanego pojemnika. W ten sposób mam zapas granoli na cały tydzień i potem mogę tylko odmierzać dowolną porcję i prażyć granolę tuż przed podaniem.

 

Tuż przed podaniem kładę dużą żeliwną patelnię z grubym dnem na płycie kuchennej i nasypuję taką ilość granoli jaką przewiduję serwować. Całość prażę na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy granola się przyrumieni i zacznie uwalniać aromaty, wyłączam grzanie.

 

Do ulubionej miseczki nakładam jogurt grecki, nasypuję ciepłą granolę, posypuję ją wiórkami kokosowymi i polewam syropem klonowym.