Granola:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g pistacji bez łupki
- 100 g sezamu
- 100 g migdałów bez skórki
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g daktyli bez pestki
- 50 g suszonych moreli
- 50g suszonej żurawiny
- 500g płatków owsianych górskich
Podanie:
- jogurt grecki
- syrop klonowy
- wiórki kokosowe
Wszystkie składniki z listy „granola” wsypuję do blendera kielichowego i siekam na takich obrotach, tak aby niektóre orzechy pozostały tylko częściowo posiekane, po to, aby chrupały 🙂 Tak przygotowaną masę wkładam do szczelnie zamykanego pojemnika. W ten sposób mam zapas granoli na cały tydzień i potem mogę tylko odmierzać dowolną porcję i prażyć granolę tuż przed podaniem.
Tuż przed podaniem kładę dużą żeliwną patelnię z grubym dnem na płycie kuchennej i nasypuję taką ilość granoli jaką przewiduję serwować. Całość prażę na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy granola się przyrumieni i zacznie uwalniać aromaty, wyłączam grzanie.
Do ulubionej miseczki nakładam jogurt grecki, nasypuję ciepłą granolę, posypuję ją wiórkami kokosowymi i polewam syropem klonowym.